Aétkezés egészséges étrend életmódnnyira sok elmélet, filozófia született már az egészséges étkezéssel kapcsolatban, hogy nem csoda, ha összezavarodunk a témát illetően. Elsősorban a saját egyéni reakcióinkat érdemes megfigyelni egy-egy diétával kapcsolatban. Az ami az egyiknek jót tesz, a másiknak nem biztos, hogy szerencsés. Éppen ezért imádom az ayurvédát! Mert személyre szabott. Ez az öt városi legenda azonban minden testtípus számára hasznos információ lehet.

 

A tengeri só egészségesebb mint bármilyen más só

Az asztali só és a tengeri só ugyanannyi nátriumot tartalmaz (egy kis teáskanálnyi nagyjából 575 mg-ot). Magas vérnyomás betegséget a tengeri sótól ugyanúgy kaphatsz, mint az asztali sótól, ha sokat használsz belőle! Ne ringassuk magunkat abba a hiedelembe, hogy a tengeri sót bátran ehetjük! Nem igaz! Maximum 1500 miligram naponta! A jó minőségű asztali sóban is megtalálhatóak azok a szükséges anyagok, mint a tengeri sóban!

Ha sóvárgok egy íz, egy kaja után, akkor hiányállapot van a szervezetemben

Ezt nem szabad ilyen egyértelműen kijelenteni. Az étel iránti sóvárgás elsősorban pszichés tényező. Megkívánjuk azt az ízt, amely egy bizonyos pszichés állapotot eredményez. Ha valóban igaz lenne az az állítás, hogy csak azt kívánod, amire szükséged van, akkor vajon miért kívánunk néha chipset, cukros üdítőt és hasonlókat? Az étel iránti sóvárgás elsősorban pszichés dolog! Ne győzzük meg magunkat azzal, hogy szükségünk van most  még erre a szelet csokoládéra, hamburgerre, stb… Inkább legyünk tudatában annak, hogy éppen milyen ízt kívánunk, és próbáljuk meg megkeresni a lehető legegészségesebb variációját. Ezzel a pszichénket és az egészségünket is rendben tudhatjuk.  A lényeg nem az önmegtartóztatás, hanem a tudatosság!

El kell kerülnünk a teljes tejet, mert nagyon hízlal

Az European Journal of Nutrition nemrégiben publikált cikke arra hívja fel a figyelmet, hogy a teljes tej és az abból készült élelmiszerek fogyasztása nemcsak hogy nem növeli az elhízás kockázatát, de bizonyítottan csökkenti a kettes típusú diabetes és a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázatát. Nyugodtan beiktathatjuk a tejet, vajat, tejfölt, tejszínt az étrendünkbe! (Persze csak akkor, ha nincs laktóz- vagy kazeinintoleranciánk!!!)

A rost minden formája jót tesz

Mindannyian tudjuk, hogy a rostdús táplálkozás egészséges. Megmozgatja a beleket, tisztítja az emésztőrendszert, csökkenti a koleszterinszintet és a diétázóknak is sokat segít. Ez tény, amivel nem is vitatkozik senki. Amire nagyon fontos odafigyelnünk, hogy nem mindegy, hogy milyen rostot viszünk be a szervezetünkbe. Ajánlott természetesen rostdús táplálékokat fogyasztani, mint például a zabkorpa, gyümölcsök, zöldségek. A természetes módon „rostos” ételek komplex rostokat tartalmaznak, amelyek valóban segítenek az egészség megőrzésében. A hozzáadott rostot tartalmazó ételek nem minden esetben tesznek velünk ilyen jót. Manapság már rengeteg élelmiszerre, kekszre, kenyérre, joghurtra rá van írva, hogy egészséges rostot tartalmaz. Ennek nem minden esetben kell bedőlni. Ezek a „hozzáadott rostot” tartalmazó ételek általában izolált rostokat tartalmaznak, amelyek segítenek egy időre ugyan elűzni az éhséget, de nem mozgatják meg a bélrendszert, és csak nagyon minimális hatásuk van a vércukorszint és a koleszterinszint optimalizálására. Nem minden arany, ami fénylik! Dietetikusok szerint jobban járunk, ha inkább természetes rostot tartalmazó ételeket fogyasztunk. Mi magunk is készíthetünk rostban gazdag gyümölcsjoghurtot úgy, hogy a natúr joghurthoz egy kis zabkorpát és néhány szem gyömülcsöt adunk!

A fruktóz jobb mint a cukor

A fruktóz túlzott fogyasztása ugyanolyan veszélyeket rejt magában, mint a cukorfogyasztás. Nagyon sokan élnek abban a tévhitben, hogy ha fruktózzal ízesítik az ételeket, kevesebb esélyük van az elhízásra, és a cukorbetegségre. Ez nem így van! A fruktóz használata nem csökkenti az elhízás veszélyét és a cukorbetegség kialakulásának veszélyét sem! Ugyanúgy elhízást, májzsírosodást okozhat, mint a cukor! Sőt!