A stressz alapvetően a modern ember betegsége. Nem is a stresszel van baj egyes szakemberek szerint, hanem a fel nem dolgozott, ki nem futtatott stresszel. A felgyülemlett feszültség oldását olyan készséggé kéne alakítanunk, mint a biciklizést vagy az autóvezetést. Egy-egy stresszes nap után úgy érezzük magunkat, mintha „kiféléztek" volna? És ez az érzés másnapra sem múlik el? Újkori betegség a mellékvese kimerülése, ami nem csak a napunkat, de az életminőségünket is tönkreteheti.

 

Mi is a mellékvese fáradtság?

A mellékvesék a vesék felső csúcsán elhelyezkedő belső elválasztású mirigyek. Fő funkciójuk a szteroid hormonok termelése. A mellékvesék a stresszes helyezetekben segítenek nekünk. A szteroid hormonok hatására könnyebben alkalmazkodunk nehéz helyzetekhez, éberek, aktívak maradunk. Biztosan emlékszel helyzetekre, amikor nagyon megijedtél és hirtelen, szinte öntudatlanul, de helyesen cselekedtél. Ez a hormonok hatása…  Amennyiben túl sok „feladata” van a mellékveséinknek, mert állandóan  feszültek, stresszesek, idegesek vagyunk, komoly veszélybe kerül az egészségünk.

A „modern” városi emberek kifejezetten nagy veszélyben vannak. Nem csak olyankor termelődnek ugyanis ezek a hormonok, amikor ki kell védenünk egy balesetet, vagy meg kell védenünk önmagunkat, hanem olyankor is, amikor feszültek vagyunk, sietnünk kell valahová, forgalmi dugóba kerülünk, túl sok zaj vesz bennünket körül… Ezt a felsorolást igen hosszan lehetne még ragozni. Dr. James Wilson, A mellékvese fáradtság, mint a 21. századi ember szindrómája című könyvében egy nagyon érdekes esetet tár fel. Olyan nővérek stressz-szintjét vizsgálta, akik elmondásuk szerint nem élnek stresszes életet, nem éltek meg komoly feszültséget okozó életeseményeket soha. A labortesztjük azonban nem ezt igazolta. Stressz szintjük az egekben volt, mellékveséik állapota pedig siralmas. Ezek a nővérek a folyamatos túlterheltség, sietség és másokért való aggódás közepette észre sem veszik, hogy hihetetlenül stresszesek. A mellékveséknek egy-egy stresszes élethelyzet után szükségük van „pihenésre”, hogy helyre tudjon állni a szervezetünkben a rend. A folyamatos aggodalom és feszültség nem engedi, hogy a mellékvesék „kipihenjék magukat” és a stressz során felszabadult hormonok távozzanak a szervezetből.

Milyen tünetek lehetségesek?

Nagyon sok tünete lehet a mellékvesék kifáradásának. A tünetek erőssége függ attól, milyen régóta élünk stresszben, hogyan állunk mentálisan a problémáinkhoz, van-e valaki, akivel meg tudjuk beszélni a nehézségeinket, eleget alszunk-e, stb. A gyakori tünetek azonban a következőek:

  • Türelmetlenség, folyamatos nyugtalanság
  • Folyamatos figyelemhiány, feledékenység, romló memória
  • Fáradtságérzés, amely nem enyhül az alvás után sem
  • Végtagnehézség
  • Hajhullás
  • Gyakori fázás, hidegérzet
  • Gyakori megfázások, rossz immunrendszer
  • Hajhullás, indkolatlan izomgyengeség, izomremegés
  • Szexuális vágy hiánya
  • Hízás, főleg a has környékén

Hogyan kezeljük?

Súlyos esetben orvos és pszichológus segítsét kell kérnünk. Legyünk tudatában, hogy a mellékvesék kifáradása betegség és egyáltalán nem játék! Ront életminőségünkön és megrövidíti életünket! Érdemes mihamarabb kiutat keresni, még mielőtt késő lesz! Hogy megvédjük magunkat a mellékvesék kifáradásától fontos, hogy életmódot váltsunk. Dr. Wilson néhány egyszerű tippet ajánl. Érdemes megfogadni és betartani ezeket az egyszerű, de mégis nagyszerű tanácsokat:

  • Munka közben is adjunk magunkank egy kis szabadidőt. Ilyenkor csukjuk be 5 percre a szemünket, lélegezzünk mélyen, kicsit pihenjünk.
  • Este 21.00 és 22.00 óra között igyekezzünk elaludni.
  • Végezzünk testmozgást. A testmozgás segít a stressz lecsengetésében. Az egyik legjobb módszer a streching vagy a jóga, ami a légzés és a mozgás összehangolása által nyugtatja az idegrendszert.
  • Lehetőleg ugyanazon időben étkezzünk. Ételünk tartalmazzon nyers zöldségeket és gyümölcsöket, kerüljük a gyorséttermi ételeket.
  • Szedjünk B-vitamint és jól felszívódó magnéziumot (magnézium citrátot)
  • Igyunk nyugtató hatású teákat (citromfű, galagonya, orbáncfű, levendula)
  • Tanuljunk meg relaxálni. Nagy stressz esetén jó hatású az autogén tréning. Ezt minden nap alkalmazzuk, még akkor is, ha úgy érezzük „laza” napunk volt

.Minden nap szánjunk magunkra minimum húsz percet. Ebben az időszakban relaxáljunk, végezzünk légzésgyakorlatokat, néhány jógagyakorlatot, utána igyunk meg egy bögre citromfű vagy levendula teát, vegyünk egy fürdőt, amelyben nyugtató hatású illóolajok (levendula, geránium, citromfű, stb.) vannak, vagy hallgassunk nyugtató hatású zenét. Ennyit minden nap meg tudunk és meg is kell tennünk magunkért. Ezt testünk és mentális egészségünk is meg fogja hálálni! Már három nap után érezhetően könnyebben vesszük az akadályokat, nyugottabbak, kiegyensúlyozottabbak leszünk.