dezodor  vegyszermentesAz izzadás egy teljesen természetes dolog. Nem csak azért találta ki az anyatermészet, hogy megnehezítse a dolgunkat...  Az indiai gyógyászat szerint az egyik legfontosabb méregtelenítési mód az izzadás. Nem csak szépül a bőr az izzadás során, de a test megszabadul a méregenyagoktól is. Érdemes hagyni a testet a maga természetes módján izzadni. Vannak persze alkalmak, amikor nagyon ciki, ha izzadtak és kellemetlen szagúak vagyunk (egyes tanulmányok szerint akkor nagyon kellemetlen a szagunk, ha túl sok méreganyag halmozódott fel a szervezetben). Ilyenkor persze mindneki valamilyen izzadásgátlót, szagsemlegesítőt, dezodort használ. A dezodorokkal az a baj, hogy tele vannak kemikáliákkal, teljesen „befülled” alattuk a bőr. Sokan panaszkodnak arra, hogy bizonyos deók használata után a bőrük duzzadt, fájdalmas és piros. Van természetes megodlás erre a problémára is!

 

 Természetes dezodor

Az izzadás egy teljesen természetes folyamat. Amikor csak teheted, hagyd, hogy mindenféle deo és szagsemlegesítő helyett csak simán izzadjon a tested. Ha nagyon kellemetlen szagú az izzadság, akkor érdemes elgondolkodni egy kisebb méregtelenítő-kúrán és azon is, hogy itt az ideje a stresszkezelésnek. A túlzottan stresszes emberek hihetetlenül kellemetlen szagú izzadsággal rendelkeznek. Ezt semmilyen deo nem tudja elnyomni. Érdemes tehát ilyenkor a lehető leghamarabb valamilyen módon megsegíteni a szervezetet, hogy a felgyülemlett méreganyagokat ki tudja „dobni” magából. Azokra az alkalmakra, amikor nagyon „ciki” izzadni, a következő, házilag is elkészíthető dezodort javasoljuk. Nemcsak olcsó, de nagyon hatásos is és a legnagyobb előnye, hogy természetes. Ez egy kenhető, krémes dezodor, ami nagyon sokáig elég!

Recept:

  • 0,5 dl kókuszolaj
  • 3-4 evőkanál sheavaj
  • 5 evőkanál szódabikarbóna
  • 2 evőkanál nyílgyökér por (elhagyható)
  • 15 – 20 csepp a kedvenc illóolajodból

Elkészítés:

A shea vajat és a kókuszolajat összeöntjük és addig melegítjük, amég teljesen folyékony nem lesz. Ehhez a folyadékhoz adjuk hozzá a szódabikarbónát és a nyílgyökér port és csomómentesre keverjük. Amikor kész, hozzáadjuk az illóolajat. A masszát érdemes valamilyen jól zárható üvegcsében tárolni. Ha hűtőben tartjuk, nagyon megkeményedik, a nyári nagy melegben folyékonnyá olvadhat. Használata nagyon egyszerű. Kiveszünk egy kis krémet, felmelegítjük a kezünkben és bekenjük vele a hónaljat.

FONTOS! Ha érzékeny a bőröd a szódabikarbónára, használj helyette magnéziumpelyhet!A magnéziumpehellyel készített dezodor is nagyon hatásos szagsemlegesítő.